Donzen dekbed

Ben je op zoek naar een dekbed van dons, dan ben je hier aan het juiste adres. Onderstaand vind je onze selectie aan donzen dekbedden met de beste kwaliteit voor de beste prijs. Bij het kiezen van het juiste donzen dekbed moet je aan zoveel dingen denken, maar comfort gaat boven alles. Met deze dekbedden weet je zeker dat je ongestoord van je nachtrust kunt genieten.

Waar moet je bij een dons dekbed op letten?

Het meest belangrijke aan een dekbed is dat het comfortabel is. Voor de één zal dit een warmer dekbed betekenen dan voor de ander, want we zitten nu eenmaal niet allemaal hetzelfde in elkaar. Voor ieder die van een lekker warm bedje houdt, is een dekbed van dons een absolute must. Door de lucht die tussen de donsveertjes blijft zitten, zijn donzen dekbedden enorm isolerend en dus heerlijk warm. In tegenstelling tot voornamelijk synthetische vezels geeft dons nooit het gevoel van een verstikkende warmte. Doordat het een natuurlijk materiaal is, reguleert het de opname en doorlating van vocht namelijk erg goed. Ook zijn de veertjes wel klein, maar houden ze hun afstand tot elkaar goed, waardoor dons een heel luchtig dekbed creëert en nooit zwaar op je lichaam weegt. Een ander voordeel van dons is, dat het een heel soepel materiaal is. Dit betekent dat het dekbed zich goed om je lichaam vormt en zo de warmte dicht bij je huid vasthoudt.

Dons materiaal

Donsveren komen over het algemeen van eenden of ganzen, waarbij ganzendons van een betere kwaliteit is. Het isoleert meer en is daardoor ook duurder. Dit verschil zie je ook terug als er dons is gebruikt van vogels uit een kouder klimaat. Hoe beter de veertjes isoleren, hoe hoger de kwaliteit is en hoe duurder het uiteindelijke dekbed wordt. Duurdere dekbedden zijn vaak ook op een andere manier in elkaar gezet. Door het gebruik van tussenschotjes worden een soort kamertjes gevormd, die ervoor zorgen dat het dekbed nergens is doorgestikt. Op dergelijke plaatsen kunnen in een goedkoper dekbed koude plekken ontstaan, wat door het gebruik van deze speciale stiksels wordt voorkomen. Het lijkt een nadeel dat de prijs van een dekbed zo hoog uit kan pakken, maar omdat dons goed wasbaar is, kunnen donzen dekbedden tot wel 20 jaar mee. Dat maakt de uiteindelijke prijs per jaar zeer betaalbaar.

Een goedkopere optie kan het gebruik van veren zijn, eventueel in combinatie met dons. Het gaat hierbij uiteraard niet om grote slagpennen, maar om de kleine veertjes die over het dons heen liggen. Deze zijn ook zacht, maar minder isolerend dan het echte dons. Ook zijn veren zwaarder dan dons, wat sommige mensen juist prettiger vinden. Een nadeel kan wel zijn dat de pennen in sommige gevallen door de hoes komen en je kunnen prikken. Uiteraard kan je het veertje gewoon verwijderen en dan heb je het euvel verholpen, maar als dit vaak voorkomt, wordt het dekbed op den duur minder dik en dus minder warm.

Omdat een donzen dekbed zo goed warm houdt, is het minder geschikt is als zomerdekbed. Een ander punt waar je aan moet denken, is dat dons eventueel een allergische reactie op zou kunnen wekken. In alle andere gevallen is een donzen dekbed echter een aanschaf waar je jaren plezier van kunt hebben. Kies het dekbed dat bij je past, de mate van comfort bepaalt je mate van geluk.