1 persoons dekbedden

Je 1-persoons dekbed is aan vervanging toe. Je hebt hem misschien al een tijdje. Of je vindt je huidige dekbed niet warm of juist niet ventilerend genoeg. Wat ook je reden is om een nieuw dekbed te gaan kopen, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Dekbedden zijn te koop in verschillende diktes, soorten, prijsklassen en materialen. Maar wist je dat je ook bij een 1-persoons dekbed kunt kiezen uit een aantal maten? Vergelijk dus eerst goed de mogelijkheden. Dan droom je straks lekker weg onder een 1-persoons dekbed dat past bij je bed en je slaapwensen.

 

Welk 1-persoons dekbed is geschikt

Tijdens je zoektocht naar een nieuw 1-persoons dekbed, merk je al snel dat je kunt kiezen uit veel merken, uitvoeringen en materialen. Welk materiaal past eigenlijk het best bij je? Dekbedden zijn gevuld met natuurlijke stoffen zoals dons en wol of met synthetische holle vezels. Verder heeft een dekbed een warmteklasse. Klasse nummer 1 geeft aan dat het dekbed lekker warm is, terwijl warmteklasse 4 geschikt is voor de zomermaanden. Tot slot heb je de keus uit een enkel dekbed dat je het hele jaar gebruikt of een 4-seizoenen dekbed. Dit type dekbed bestaat uit een dun en een dikker gedeelte. Tijdens de echt koude maanden kun je de twee delen met bijvoorbeeld drukknopen aan elkaar vastmaken.

Verschillende maten 1-persoons dekbed

Veel mensen denken dat elk 1-persoons dekbed even groot is. Dat klopt niet helemaal. De breedte van een 1-persoons dekbed is standaard 140 centimeter, maar als het gaat om de lengte kun je kiezen. Is je bed twee meter lang en ben je zelf niet zo groot? Dan is een 1-persoons dekbed van 200 centimeter lang geschikt voor jou. Liggen je voeten altijd buitenboord of heb je een extra lang bed? Dan is een 1-persoons dekbed met een lengte van 220 centimeter een goede keuze voor jou. Als je een 2-persoonsbed hebt en altijd in gevecht bent met je partner over het dekbed, dan zijn twee 1-persoons dekbedden natuurlijk ideaal.

Lekker luchtig 1-persoons dekbed

Als je op zoek gaat naar een nieuw 1-persoons dekbed, kun je kiezen voor een synthetisch materiaal of juist een natuurlijk materiaal. Slaap je het liefst onder een zo licht mogelijk dekbed? Dan is dons de perfecte natuurlijke vulling voor jou. Dons isoleert en ventileert ook nog eens heel goed. Als je allergisch bent voor veren of huisstofmijt, dan kun je beter een synthetisch 1-persoons dekbed kopen. Veel synthetische dekbedden zijn ook lekker luchtig, zeker als je een zomerdekbed hebt. Ook ventileren ze net als dons heel goed. Een groot voordeel is dat je een synthetisch dekbed op 60 graden Celsius mag wassen. Dat is natuurlijk ideaal als je allergisch bent voor huisstofmijt. Een 1-persoons dekbed van dons is vaak wat duurder dan een synthetische versie, dus dat kan je ook meenemen als je een keuze maakt.

Een 1-persoons dekbed van wol of katoen

Als je liever onder een wat dikker en steviger dekbed slaapt, is een dekbed van wol een goed idee. Wol is ook heel geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten. Dit natuurlijke materiaal reguleert vocht heel goed. En het is ook nog eens heerlijk warm. Wil je je dekbed af en toe even in de wasmachine kunnen gooien? Ga dan voor een katoenen 1-persoons dekbed. Katoen is minder warm dan wol maar een prima alternatief. Dit materiaal is ook heel geschikt voor de zomer en de lente. Slaap je tijdens warme nachten onder een laken, maar heb je liever een dekbed? Er zijn speciale zomerdekbedden te koop. Deze zijn synthetisch of gemaakt van zijde of bamboe.